“Wordt u of iemand in uw omgeving binnenkort opgenomen in het ziekenhuis? Wat u actief kunt doen om de tijd voor en na uw ziekenhuisopname goed door te komen. En hoe de zorgverleners van Gezondheidscentrum Da Costa u daarbij kunnen helpen.”

Huisartsenzorg
Vragen over de medische zorg rondom de opname kunt u stellen aan uw huisarts. Wij stellen het op prijs te horen wanneer u opgenomen wordt en wanneer u weer thuiskomt.

Apotheek/medicatie
Wanneer de opnamedag bekend is, kunt u bij de apotheek een actueel medicatieoverzicht opvragen.
Dit overzicht bevat informatie over;

  • welk(e) geneesmiddel(len) u gebruikt;
  • voor welke medicatie u allergisch bent

U kunt dit medicatieoverzicht ophalen aan de balie van de apotheek.

Thuiszorg
Voorafgaand en na ziekenhuisopname kan de thuiszorg worden ingeschakeld. Er wordt samen met u gekeken of er zorg nodig is. Vragen over hulpmiddelen en aanpassingen in huis komen dan ook aan de orde. Thuiszorg adviseert u en geeft voorlichting en denkt met u mee over de zorg. In samenspraak met de huisarts kan vrijblijvend een bezoek aan huis gepland worden. U kunt ook bij de thuiszorg terecht als u zorgen heeft voor iemand in uw omgeving.

Fysiotherapie
Voor een voorspoedig herstel na een ziekenhuisopname is het belangrijk dat u in een zo goed mogelijke conditie het ziekenhuis ingaat. Uit onderzoek weten we namelijk dat patiënten die met een betere conditie het ziekenhuis in komen, sneller weer naar huis kunnen en eerder weer op hun oude niveau terug zijn. Uw fysiotherapeut kan een persoonlijk oefenprogramma voor u maken. Belangrijk is dat u op tijd met dit programma begint. Ook kan de fysiotherapie een ondersteunende rol spelen bij het herstel na thuiskomst.

Ergotherapie
Wanneer u na ziekenhuisopname weer uw dagelijks leven oppakt, kan het enige moeite kosten om weer uw oude ritme op te pakken. Of uw dingen te doen, zoals u gewend was.

Ergotherapie kan u helpen weer uw activiteiten op te pakken, door samen te trainen, te bekijken hoe het anders kan of door het inzetten van een hulpmiddel. Behandeling vindt thuis plaats.

Hulpmiddelen
Fysiotherapie, Ergotherapie en Thuiszorg kunnen u informeren over hulpmiddelen die u eventueel nodig heeft wanneer u weer thuis bent uit het ziekenhuis. Het is raadzaam de hulpmiddelen al te reserveren voor de opname.

Fysiotherapie;

  • Over het gebruik van loophulpmiddelen

Thuiszorg en Ergotherapie;

  • Over hulpmiddelen voor huis en bed

Gemeente (WMO-loket)
Mocht u na uw ziekenhuisopname langdurig ondersteuning nodig hebben bij bijvoorbeeld het huishouden of het vervoer en wilt u hierover meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de gemeente Putten. U kunt zich informeren via de website www.putten.nl, maar u zou zich ook kunnen laten informeren door een Wmo consulent bij het loket van de afdeling Samenleving (gemeentehuis) of telefonisch.

Diëtetiek
Zowel voor als na een operatie is een goede voedingstoestand belangrijk. Tijdens het herstel van bv een operatie verbruikt het lichaam meer voedingsstoffen en door klachten zoals misselijkheid en vermoeidheid kan de inname van voeding te kort schieten. Hierdoor kan gewichtsverlies en een onvolwaardige voeding ontstaan. Gevolgen kunnen zijn een slechte wondgenezing, conditieverlies en spiermassa verlies. Daarom is het van belang vroegtijdig een diëtiste in te schakelen om samen uw voedingspatroon te beoordelen. De diëtiste voorziet u van adviezen ter optimalisering van uw voeding en zet zo nodig medische voeding in.